Van herberg naar B&B

29 maart 2012
Inmiddels heeft de lente van 2012 z`n intrede gedaan. De zon heeft de afgelopen 2 weken uitbundig geschenen en vooral `s morgens vroeg als de mist over de polder hing was het adembenemend mooi. De vogels laten zich zien en uitbundig horen, heel gezellig.

Tegen onze verwachting in hebben we de wintermaanden toch regelmatig gasten gehad. Vorig weekend zaten we helemaal vol. Zelfs de kamer van Sanneke verhuren we (met haar instemming) af en toe. De komende maanden krijgen we ook bruidsparen (soms met familie en vrienden). Heel bijzonder en leuk!

Vandaag werd in de Westlandse uitgaven `Westland woont, Westland leeft` aandacht besteed aan onze B&B. Artikel Westland woont, Westland leeft 29-03-2012

5 november 2011
Nadat onze 4 gasten na het ontbijt waren vertrokken en de kamers weer schoon, werden we op deze heerlijke zonnige zaterdagmorgen aangenaam verrast. We ontvingen de Groene Pluim (in de vorm van een rode vilten hoed met groene veer) als aanmoedigingsprijs, omdat we als ondernemers het gebied Midden Delfland op de kaart zetten. Heel leuk natuurlijk! Ook De Witte Lelie en De Schaapskudde werden verblijd met zo´n groene pluim. In het Algemeen Dagblad en De Schakel werd erover geschreven.

12 augustus 2011
Nu we met onze B&B op een aantal grote landelijke websites staan van o.a. Bed & Breakfast Nederland en Erfgoed Logies, komen er meer aanvragen binnen, zowel uit binnen- als buitenland en hebben we ook al heel wat gasten mogen ontvangen. Het is hard werken, maar dat weegt alleszins op tegen het plezier dat we er aan beleven!
In het Algemeen Dagblad van vrijdag 12 augustus werd een artikel geplaatst naar aanleiding van een interview dat onlangs met ons is gehouden. Dit kun je hier lezen.

7 juli 2011
Er waren twijfels, maar we hebben het gered! Vrijdag 1 juli ’s morgens vroeg werd er nog schilderwerk gedaan en om 12.00 uur werden de bedden voor de Polderkamer geleverd. Toch was de boel om 15.00 uur zodanig aan kant, dat we onze gasten voor de feestelijke opening konden ontvangen. Wethouder Tineke van Nimwegen deed de officiële opening en daarna kon iedereen het resultaat bekijken.

Gemma van Winden, eindredacteur van de Schakel, was er ook bij en heeft ons nadien nog geïnterviewd.

22 juni 2011
We tellen af naar 1 juli. Er wordt hard gewerkt, maar inmiddels hebben we toch moeten vaststellen dat het niet helemaal gaat lukken alle kamers helemaal klaar te hebben. Afgelopen maandagavond met Petra en Tony (aannemer) de planning doorgesproken en prioriteiten bepaald. Zelfs komende zondag zullen hun mannen doorwerken. Dat is wel geweldig!

Er was nog wat gedoe over de levering van het sanitair van de Polderkamer. Aanvankelijk zou het afgelopen maandag worden geleverd, toen zaterdag 25 juni en gisteren werd het plotseling vrijdag 1 juli. Nou, op die datum willen we geen spullen krijgen. Dus besloten we het dan maar na de officiële opening te laten komen, maar door tussenkomst van de verkoper wordt het nu toch weer zaterdag 25 juni. Of alles in de Polderkamer dan droog is (stuc-, verfwerk) en of het sanitair dan nog voor 1 juli kan worden gemonteerd zullen we zien. Heel erg is het niet, want de gasten die die kamer op 2 juli hadden besproken komen later in het seizoen.

Bijzondere mijlpaal was zaterdag 11 juni. Zwager Jan kwam met zwaar materiaal een gat in de muur van de Polderkamer zagen.

Samen met (schoon)pa Jongsma werden er daarna openslaande deuren in gezet. De toekomstige gasten zullen daar een heerlijk eigen terrasje krijgen.

Ook een echte eyecatcher is het traphek dat (schoon)papa Jongsma heeft gemaakt. De spijlen komen van collega B&B de Bieslandse Heerlijkheid. Ons netwerk werkt!

6 juni 2011
Het afgelopen lange weekend was het mooi weer en was het gezellig druk op de kade met fietsers, wandelaars en bootjes op het water. Voor ons dit jaar echter nog geen tijd voor ontspanning. Er moest worden gewerkt, want nog ruim 3 weken te gaan en dan moet het klaar zijn. Als je ziet wat er nog moet gebeuren vraag je je af of het haalbaar is, maar alle betrokkenen stellen ons gerust dat het gaat lukken, dus dan moeten we daar maar op vertrouwen. Hieronder een fotoimpressie van wat er al klaar is en waaraan wordt gewerkt.

14 mei 2011
Het gaat nu echt hard. Vandaag, zelfs op zaterdag, 10 man in en om het huis hard aan het werk. John Kester met z’n mannen heeft ons terras aangelegd, zodat we niet meer vanuit de keukendeur in een grote zandbak stappen.

Aan de andere kant van het pand werd beton gemaakt dat via het raam naar boven werd getransporteerd.
In de badkamer van wat wij tot op heden de familiekamer noemen ligt nu een dikke betonnen vloer. Over zes weken moet hier kunnen worden gebadderd.

8 mei 2011
In april maakten we een heerlijke rondreis Cuba en lag de bouw even stil. Nu hebben we de eindsprint ingezet en is er weer volop activiteit in en om het pand. Dat moet ook wel, want 1 juli is de opening en 2 juli ontvangen we de eerste gasten.

Deze week ook op stap geweest voor meubilair voor ontbijtruimte en keuken, bedden en linnengoed. Veel keuzes en beslissingen te nemen, want komende week zullen de bestellingen moeten worden gedaan wil alles op tijd worden geleverd.

Zaterdag zijn de contouren van ons eigen terras uitgezet door John Kester, samen met zonen Pascal en Bas. Eind van de week komen de klinkers er in. Het gras in de boomgaard is zodanig hobbelig, dat het niet fatsoenlijk te maaien is. John zal het dan ook afgraven en er een nieuwe laag aarde op aanbrengen, zodat het wat vlakker wordt.

Jakob is weer goed hersteld van z´n schouderbreuik en heeft dit weekend kruiwagens vol met puin en afval de container ingekruid. Dat ruimt lekker op en geeft ook weer wat overzicht.

Afgelopen woensdag kwam het fluistersloepje. Dat gaat in de verhuur voor gasten en andere recreanten. Info hierover is te vinden op onze website onder de rubriek Sloepverhuur. Vandaag hebben we er zelf van genoten. Eerst ´s morgens met Cora en later op de dag met San en Jordy.

6 maart 2011
Langs de polderwegen in Midden Delfland zien we overal geknotte wilgen. Ook wij hebben een zestal knotwilgen in de tuin, die al jaren niet onderhanden zijn genomen. Onze vriend Boy kwam met kettingzaag en snoeischaar uit Rockanje om een handje te helpen. Binnen de kortste keren waren de bomen kruinloos en maakten we van de takken een natuurlijke houtwal, waarachter we onze auto´s kunnen parkeren.

13 februari 2011
Het enige stukje tuin dat niet ernstig te lijden heeft gehad onder de verbouwing, de boomgaard, staat vol sneeuwklokjes. De eerste tekenen dat de lente er aan komt.

Vandaag maar weer eens een paar uur geruimd en geveegd, zodat er weer wat overzicht ontstaat. Het zicht werd ons benomen door enorme stofwolken.

11 februari 2011
Half januari zijn we gestart met het B&B-deel. De oude keuken is er uit gesloopt, er zijn sleuven gefreesd door Pepijn, nieuwe plafondplaten aangebracht en er wordt gewerkt aan de 1e gastenkamer en bijbehorende badkamer.

5 februari 2011
Weer wat tegenslag. Het water in onze douche liep van de ene op de andere dag niet meer weg. Doordat het bleef staan kwam het onder de douchedeur de badkamer in. Maar erger nog, daardoor kwam het door het plafond in de woonkamer terecht. Wat was er aan de hand? Huub, de loodgieter bracht een extra ontluchter aan. Het leek opgelost, maar een paar dagen later was het weer raak. Waar moesten we de oorzaak zoeken? Jakob nam een rigoreus besluit. Het plafond in de woonkamer moest maar weer open, omdat er misschien niet genoeg afschot was.

Alles werd nagelopen, meer afschot gerealiseerd, de leidingen direct op de afvoer aangesloten, maar …. toen we de douche aanzetten bleek het water nog niet weg te lopen. Zou het misschien een productiefout in de chifon zijn? Marja op pad om een nieuwe te halen, maar ook dat bleek het niet te zijn. Niemand die het meer wist totdat Jakob dacht aan het water dat na de dooi in de kelder was gekomen. Zou het iets met de riolering kunnen zijn? Nee toch, want die was in september als eerste vernieuwd. John Kester, die de riolering had aangelegd kwam de volgende dag direct kijken. Na de hele riolering te hebben blootgelegd bleek inderdaad bij een bocht vlakbij de put een verstopping.

Inmiddels loopt het douchewater weer gewoon weg, het woonhuis is weer schoongemaakt en we zitten er weer comfortabel bij.

4 januari 2011
Een enerverende periode ligt achter ons. We hebben eind oktober afscheid genomen van ons huis in de Namibiëstraat en onze buurtjes. De poezen werden naar een pension gebracht en daarna trokken we zelf vier weken met onze koffers langs verschillende logeeradressen van dierbare vrienden en familie, waar we warm zijn onthaald en verwend!
Vrijdag 26 november was het dan eindelijk zo ver dat we onze eerste nacht op de kade sliepen.

Maar … aan alle activiteiten kwam abrupt een einde toen Jakob op 30 november tijdens het monteren van een gordijnrails weggleed met het huishoudtrapje en ten val kwam. Gevolg: gebroken schouderblad, gebroken rib en een operatie die nodig was om een botsplinter bij de long te verwijderen.
Ons restte niet anders dan een time out!!!

Jakob is gelukkig weer thuis en op de been, krijgt fysio van zwager Henk en gaat langzamerhand vooruit. Toen we de afgelopen weken naar buiten keken konden we genieten van een adembenemend sneeuwlandschap om ons heen. Los van wat ongemakken bood dit toch een beetje compensatie voor de wintersportvakantie, die voor ons nu niet kan doorgaan.

In huis zijn inmiddels lampen, schilderijen, deurknoppen etc. door vrienden en familie opgehangen en gemonteerd. Fijn zoveel mensen om je heen te hebben die hulp bieden!!!

Binnenkort worden de bouwwerkzaamheden hervat en gaan we verder met fase 2, de B&B. De ontbijtruimte en gastenkeuken staan eind januari als eerste op de planning.

17 november 2010
Langzamerhand verdwijnen de noeste werkers uit het huis en blijven de schilders over. Dat is nog wel zoveel werk dat Wim sinds vandaag versterking heeft gekregen van Aad. Slaapkamer, overloop en werk-/studeerkamer moeten nog worden geschilderd. Woonkamer en keuken zijn klaar en het huis was afgelopen week-end voor het eerst behaaglijk warm. Zelfs San, die samen met Clasien, Martin en Imke een kijkje kwamen nemen, kon zien dat het weer een thuis kan worden.

12 november bleek toch niet haalbaar voor de verhuizing. Nu wordt het maandag 22 november. Voor die tjd nog flink ruimen, want overal in en om het huis ligt materiaal, puin en afval.

1 november 2010

22 oktober 2010
Nu schiet het lekker op. Dankzij wat droge, zonnige dagen konden de rietdekkers doorwerken. Aan de voorzijde zit de rieten kap er inmiddels op.

 

De dakkapel is geplaatst, de metselaar heeft de schoorsteen hoger gemetseld, want door het riet was hij te kort, er zijn deurkozijnen geplaatst en nog veel meer.

21 oktober 2010
Afgelopen week is een heel cordon mannen aan het werk: rietdekkers, timmermannen, loodgieter, electriciën, metselaar en schilder. Dat moet ook wel, want er moet nog heel veel gebeuren. Ons plan om op 29 oktober over te gaan naar de Vlaardingsekade is niet haalbaar gebleken. Wel vertrekken we die dag uit de Namibiëstraat. Daar is Marja momenteel druk met uitzoeken en inpakken.De spullen gaan tijdelijk bij het verhuisbedrijf in de opslag, Robbie en Phantom gaan naar een dierenpension en wij gaan met een koffer kleren logeren, eerst een week bij Petra en Henk (kunnen we alvast wennen hoe het is om in Schipluiden te wonen) en de tweede week bij Martin en Clasien. Vrijdag 12 november rijdt de verhuiswagen naar de Vlaardingsekade en gaan we er echt wonen. Het lijkt nog onwerkelijk.

15 oktober 2010
Levering van het riet. Het komt uit China en niet uit Hongarije, zoals we eerder dachten, omdat er in Hongarije sprake was van een slechte oogst. De rietdekkers komen wel uit Hongarije.

Voordat het z´n definitieve plek krijgt op ons dak mocht het nog mee het water op. Dit leverde bijzondere plaatjes op.

5 oktober 2010
De dakplaten aan de vaartzijde liggen er op. De metselaar restaureert de gevel en het kopje dat we aantroffen op een paal in de tuin is verplaatst naar een prominente plek boven de deur van de bijkeuken.

4 oktober 2010
Spektakel op de vroege ochtend. Om 7 uur ´s morgens kwamen de auto´s van Hornbach bouwmaterialen brengen. Ze kwamen via het fietspad van Schipluiden en dat was soms millimeterwerk.

1 oktober 2010
Het werk vordert gestaag, maar het gaat ons niet snel genoeg. Ook leek het de afgelopen week onafgebroken te regenen. Daar werden we niet vrolijk van. De dekzeilen lieten hier en daar water door, waardoor de bovenvloeren nat zijn geworden en zijn doorgelekt naar de plafonds van de benedenruimten. Hier zullen we nu nieuwe gipsplaten moeten laten aanbrengen.

Omdat de planning toch wel heel krap is hebben we vorig week-end besloten niet op 28 oktober over te gaan, maar 2 weken later op 12 november. Wel moeten we ons huis aan de Namibiestraat verlaten. Dat wordt dus even logeren. Voor ons niet erg, maar Robbie en Phantom zullen tijdelijk naar een kattenopvang moeten.

Inmiddels is het dak van onze keuken dicht, de vloer gestort en vloerverwarming aangebracht.
De metselaar is bezig met het restaureren van de gevel en Pepijn verzorgt het elektriciteitswerk

19 september 2010
Een enerverende week ligt achter ons. De geleverde dakplaten waren niet goed gezaagd, waardoor de randen er rafelig uitzagen. Samen met leverancier en Johan naar een oplossing gezocht en omwille van de planning gekozen om ze in onze eigen keuken er toch op te laten, maar er dan gipsplaten tegenaan te plaatsen en te stucen. De andere dakplaten gaan wel terug naar de fabriek en komen weer netjes terug. Verder was het weer heel slecht, waardoor het een mistroostige aanblik had, zeilen die klapperden en de wind die om en door het huis gierde.
Ons keukendeel is nu weer dicht en maandag wordt de betonvloer gestort.

13 september 2010
Paul en Johan Voogt zijn terug na een week vakantie. Johan bracht zaterdag het bord dat aan de kade zal worden geplaatst. Nu wordt het echt!!!

Er zal flink moeten worden doorgewerkt, want de verhuizer is besproken voor 28 oktober. We hebben een strakke planning. De eerste container met afval, die Jakob dit week-end heeft volgestort, is vandaag afgevoerd. Marja heeft nieuw gras ingezaaid, want de nieuw gestortte aarde en zand dreigen anders te verdwijnen in de sloot.

Morgen beginnen ze met het verwijderen van de rieten kap. De weersvoorspelling is niet geweldig: regen en wind. We zullen het volgen.

31 augustus 2010

Het dak is er af!!

Johan (Voogt Bouw & Renovatie) en Pepijn zijn begonnen met het verwijderen van de dakpannen. Na hevige regenval de afgelopen dagen is het eindelijk droog geworden. Een fris oranje gekleurd afdekzeil moet nu binnen de boel droog houden.

Jakob is al dagen bezig aan de binnenkant de betimmering te verwijderen, een vies stoffig karwei met als resultaat vele zakken puin.

8 tm 12 augustus 2010
Buiten veel werk verzet, met name aan de zuidzijde en achtertuin. Struiken gesnoeid, onkruid uitgetrokken en Jakob heeft kruiwagens vol stenen opgegraven en afgevoerd. De daaropvolgende dagen werden de puntjes op de i gezet door John Kester en zijn medewerkers. Zij voerden het tuinafval af via het land van de achterbuurman en herstelden de riolering. Daarna zand en aarde gestort, zodat contouren van terrassen en paden konden worden aangegeven. De komende maanden zal Marja een beplantingsplan maken, zodat er volgend jaar weer sprake is van kleur en fleur.

25 juli 2010
Marja bindt de stijd aan met zevenblad en ander onkruid.

24 juli 2010
Aan de polder- en zuidzijde ligt de tuin overal open, omdat we willen weten waar en hoe de leidingen, aansluitingen en rioleringen lopen. Aan de vaartzijde staat de moerbei te pronken en wordt door menig passant bewonderd. Hij hangt vol vruchten, die heerlijk smaken.

15 juli 2010
Jakob heeft rondom het huis hard gewerkt. Veel struiken en onkruid verwijderd en tegelijkertijd een goed beeld gekregen hoe de riolering en andere kabels lopen. Aan beide zijden van het huis is alvast een hoop zand gestort voor de terrassen.
En kijk nou, hoe aandoenlijk, een nestje met 4 jonge vogels in het kozijn van de schuur.
Geen idee wat het zijn. Daar hopen we de komende tijd achter te komen.

8 juli 2010
In opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland wordt een weg achter het huis aangelegd, waardoor zij met hun materieel makkelijker onderhoud aan de sloten en graskanten kunnen plegen.
Dat vinden wij wel fijn, omdat we t.z.t. dan ook makkelijker bij onze ´nieuwe´ voordeur kunnen komen.

5 juli 2010
Het is begonnen! De eerste activiteit is het verwijderen van een olietank uit de tuin.
Eerder bodemonderzoek heeft aangetoond dat er gelukkig geen vervuilde grond is.

3 juli 2010
Op zaterdag 3 juli organiseerden we een Kale Planken Party. Familie, vrienden en collega´s namen de moeite een kijkje te komen nemen in de polder. Een fotoimpressie hiervan is te vinden in het fotoalbum.
Diezelfde dag viel Middenin, het huis aan huisblad van Midden Delfland, bij de bewoners op de deurmat. Hierin is een artikel opgenomen over onze plannen. Dit artikel kun je lezen bij de downloads

29 juni 2010
De zon scheen uitbundig op de dag dat pa Koster 88 werd en wij de sleutel kregen.
Het pand ziet er heel anders uit nu het leeg is. En de tuin lag er fris groen en lommerrijk bij.

27 mei 2010
Vandaag heeft Jakob van het Hoogheemraadschap Delfland te horen gekregen dat de vergunning voor het verwijderen van de olietank en de aanleg voor parkeerplaatsen op eigen terrein zal worden afgegeven.
De Gemeente Midden Delfland heeft laten weten dat de functie van Bed & Breakfast past binnen het bestemmingsplan. Daarmee is de weg vrij om de bouwvergunning aan te vragen.

26 mei 2010
Een belangrijke hobbel is genomen. Nadat ook de Rijksdienst advies heeft gegeven, heeft de Monumentencommissie van Midden Delfland vandaag eindelijk goedkeuring aan onze verbouwplannen gegeven. B&W zal binnenkort de handtekening zetten onder de Monumentenvergunning. De volgende stap is het aanvragen van de bouwvergunning.

9 april 2010
Omdat een van de knotlinden door z´n scheefstand schade toebracht aan gevel en dak hebben we een kapvergunning aangevraagd en deze snel gekregen. Voorwaarde was wel dat we binnen een jaar een nieuwe boom planten. Dan maar direct de oude er uit en een nieuwe er in. De hovenier kon een mooi exemplaar leveren. Toen Marja om 08h15 op de kade aan kwam waren Arnold en Nick al aan het zagen. Telkens werd voorzichtig een blok afgezaagd totdat nog nauwelijks zichtbaar was dat hier vele jaren een boom had gestaan.

De nieuwe linde, met een kluit van ca. 250 kg, moest vanuit de laadbak van de auto in de kruiwagen en vervolgens naar z´n nieuwe standplaats worden vervoerd. Voordat aan deze zware klus werd bgonnen, eerst koffie gedronken, genietend van de voorjaarszon.

Daar staat hij nu. We hopen dat hij hier tot een mooie, grote boom uitgroeit!
Op een plek waar in de toekomst veel werk zal liggen voerde Marja haar eerste klus uit. Met stoffer en blik veegde ze het zaagsel op.
De restanten van de gekapte boom liggen achter het huis klaar voor vuurkorf of open haard.

3 april 2010
Met hulp van en eigen creativiteit is onze website sinds vandaag in de lucht! Uiteraard staan we open voor suggesties ter verbetering.

2 april 2010
Samen met René Heijne, onze architect, hebben we op 19 maart 2010 schetsplannen gepresenteerd aan de Monumentencommissie. Het idee om drie extra dakkapellen aan de polderzijde te plaatsen werd afgewezen. Alternatieven in de vorm van dakramen en lichtstraten hoeven geen belemmering te vormen. Openslaande deuren in de achtergevel en een andere indeling van de binnenruimten lijken ook niet op weerstand te stuiten.

René werkt de ideeën verder uit en de tekeningen presenteren we op 20 april aan de Monumentencommissie in de hoop dat men zich er dan in kan vinden en we snel een bouwaanvraag kunnen indienen.

21 maart 2010
Vandaag hebben we de winter achter ons gelaten en de lente begroet. De tuin aan de zuidzijde gaf hier ook blijk van gezien de vele sneeuwklokjes die we aantroffen.

15 maart 2010
De daken van het pand zijn slecht, zowel de rieten kap op het woonhuis als het pannendak op de voormalige stal. Zodra we de benodigde vergunningen binnen hebben zullen deze dan ook moeten worden vervangen. Vooruitlopend daarop hebben we half maart de knotlinden aan de vaartzijde voor het pand laten snoeien, zodat men er bij de bouw goed bij kan

februari 2010
Op 30 december 2009 kwam onze droom uit en kochten wij het rijksmonument aan de Vlaardingsekade 57 in Schipluiden. Hoewel wij nog niet over de sleutel beschikken, bezochten wij de woning en het gebied regelmatig en maakten foto’s van winterse plaatjes.

Tegelijkertijd startten we met de voorbereidingen. Via de Stichting Groen Goud zijn we een cursustraject gestart, waarin we met alle aspecten kennismaken die komen kijken bij het opstarten en runnen van een Bed & Breakfast.

We legden onder andere contact met de gemeente Midden Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland inzake allerhande vergunningen die we nodig zullen hebben. Inmiddels is ook een architect ingeschakeld om ons bij het proces naar het verkrijgen van een Monumentenvergunning en een Bouwvergunning bij te staan.